1277230346_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Vihdoinkin minäkin joudan lomallani linnoja kiertämään.

Paraisten kaupungin Lemlahden saaren pohjoisosassa sijaitseva Kuitian kivilinna on vanhin Suomessa säilynyt kartano. Sen rakentamisen pani alulle valtaneuvos Joachim Fleming oletettavasti 1480–luvulla. Jo aiemmin Kuitia mainitaan asuttuna kartanona 1400–luvun alussa. Sen varhaisin tunnettu omistaja oli Maunu II Tavast, Turun piispa. Vuonna 1439 hän lahjoitti kartano veljelleen Jöns Olofinpojalle sekä tämän vaimolle Marta Klauntyttärelle, joka oli Turun linnan päällikön Klaus Lydegenpoika djäklin tytär. Joachim Fleming oli Marta Klauntyttären tyttären poika, ja peri Kuitian vuonna 1477.

Kivilinna oli alkuaan osa nelikulmaista umpipihaa, jonka muut rakennukset olivat puurakenteisia ja perustettu muurattujen holvikellarien päälle. Nykyinen asuinkartano on rakennettu 1700– ja 1800–luvuilla. Kartano on edelleen asuttuna, ja on ollut af Heurlin -suvun omistuksessa pian puolitoista vuosisataa

Tämä linna on suosikkilinnani, olen syntynyt Paraisilla ja asunut suuren osan lapsuuttani ja nuoruuttani Lemlahden saarella ja koulumatkani kulki tämän linnan ohi vuosia. Olen kerran käynyt tässä linassa ja se on jäänyt lähtemättömästi mieleeni. Taru kertoo että meren alitse kulkisi käytävä Paraisten kirkkoon.